top of page
Search

Een zalig zwembad

  • woldevanderperry
  • Feb 23, 2017
  • 4 min read

8 belangrijke overwegingen

Een privézwembad, wie droomt daar niet van? Word wakker, sla de openslaande deuren van de slaapkamer open en neem een verfrissende ochtendduik. Gewoon thuis, in je eigen tuin. Met het hele jaar rond een aangename zomertemperatuur, zijn we op Curaçao altijd verzekerd van ‘zwembad-weer’, waardoor je maximaal plezier kunt beleven aan je zwembad. Een zwembad geeft ook een meerwaarde aan je woning. Het is een niet te verwaarlozen investering voor de toekomst.

Gezellig spelen met de kinderen, borrelen met je vrienden of sportief baantjes trekken. Waarvoor ga jij je toekomstige zwembad gebruiken? Denk daar van tevoren goed over na, zodat je rekening kunt houden met de grootte, vormgeving en diepte.

1. Stylish of praktisch?

Kijk bij de grootte en vormgeving van je bad vooral naar de grootte en vorm van het huis en de tuin. In een grotere tuin past een groter zwembad, dat spreekt voor zich. Maar is het ook nog in verhouding met het huis? Is er nog voldoende ruimte over voor die eventuele aanbouw die je zo graag wilt? Denk vooruit. Kies je voor een mooi design of moet het vooral een praktisch bad zijn? Probeer het beste van beiden te combineren. Vierkant, rechthoekig, een L-vorm, rond of ovaal, waar gaat jouw voorkeur naar uit? Raadpleeg een vakman, zoals een tuinarchitect, die alle belangen goed afweegt en een zwembad goed inpast in de huidige situatie met oog voor zowel praktische als esthetische belangen.

2. Voor het hele gezin

Heb je kinderen, kleinkinderen of heb je een kinderwens? En lijkt het je heerlijk om lekker met de kinderen in het zwembad te ravotten? Denk dan na over de gewenste diepte van het zwembad. Laat het zwembad bijvoorbeeld aflopen in diepte of creëer een pierenbadje: een afgezonderd stukje waar het ondiep is. Vergeet ook het trappetje niet voor het diepere gedeelte. Ook het materiaal en de vloer rondom het zwembad is belangrijk, want je wilt natuurlijk geen gladde ondergrond waar kinderen makkelijk kunnen uitglijden.

3. Wensen en budget

Zwembaden zijn er in vele soorten en maten. Opblaasbare baden, opbouwzwembaden en inbouwzwembaden. Vanzelfsprekend zijn de laatste baden het meest kostbaar. Daarnaast moet je een zwembad ook nog onderhouden. Heb je een deepwell in de tuin of moet je leidingwater gebruiken? Ga je het onderhoud zelf doen of uitbesteden? Kortom, bedenk eerst goed wat je uit wilt geven en maandelijks wilt spenderen aan je waterparadijs in de tuin.

4. Uitzicht

Woon je aan de rand van de zoutpannen, op een berg met vrij zicht of misschien wel aan zee? Maak daar dan slim gebruik van! Om optimaal gebruik te maken van het uitzicht en het zwembad op de juiste plek in je tuin te plaatsen, is het ook nu weer handig om een (tuin)architect in handen te nemen die advies geeft. Een goed advies is bijvoorbeeld om het bad niet in een directe zichtlijn vanuit het interieur te leggen. Beter is om het in een hoek van de tuin te leggen waar je niet direct op uit kijkt. Daarnaast is het vaak mooi om het zicht op het bad te onderbreken door bijvoorbeeld groen, een muurtje of een haag.

5. Een nachtelijke duik

Werk je vaak tot laat? Wil je bij thuiskomst nog een verfrissende duik nemen of baantjes trekken om alle werkstress van je af te schudden? Vergeet de sfeerverlichting dan niet! Praktisch en super sfeervol. Het geeft ieder zwembad een luxe uitstraling. Je kunt er overigens heel wat kanten mee op: onderwaterlampen, verlichting rondom het zwembad of verlichting met verrassende kleuraccenten. Ook een leuk, sfeerverhogend effect als je graag poolparty’s organiseert!

6. Onderhoud: zelf doen of uitbesteden?

Het aanschaffen van een zwembad is de eerste stap, maar vergeet ook de volgende stap niet: het onderhoud. Doe je het zelf of huur je iemand in? Laat je goed informeren hoe je de staat van jouw prachtige privézwembad optimaal kunt houden. Maak het bad op gezette tijden schoon, controleer regelmatig de kwaliteit van het water en laat de filterinstallatie dagelijks draaien, ook wanneer er niet gezwommen wordt. Een schepnet is handig om bladeren uit het water te halen. Voor het fijnere (stof)werk is een bodemzuiger ideaal. Verwaarloos je het onderhoud van je zwembad? Dan kost het daarna dubbel zoveel moeite om alles weer goed op peil te krijgen. Een nuttige tip om te onthouden: een zwembad met afgeronde hoeken vergemakkelijkt het onderhoud, omdat er geen hoeken zijn waar onzuiverheden zich kunnen ophopen. Zie je het toch niet zitten om het onderhoud zelf te doen en heb je de financiële ruimte om een ‘poolboy’ in te huren? Kijk dan in de WilliBiz-app voor handige contactgegevens.

7. Poedelen of sporten?

Ben jij meer een ‘dipper’ of een sporter? Als je graag baantjes trekt, reken dan goed uit hoeveel meter je nodig hebt om een paar goede slagen te maken om op en neer te kunnen zwemmen. Test dit bijvoorbeeld in het zwembad van vrienden, in de zee of een sportbad. Er bestaat geen echte richtlijn, maar reken op een lengte van minstens acht meter. Vanaf tien meter wordt het echt aangenaam. Wie vooral wil zwemmen, kan het beste voor een zwembad van zeker tien bij vier kiezen. Als je niet voldoende ruimte hebt, kun je overwegen om een jetstreamer te installeren. Zo blijf je ter plaatse zwemmen, tegen een stroming in.

8. Mozaïek of liner?

Naar welke afwerking gaat jouw voorkeur uit? Zwembaden met mozaïek zijn tijdloos en stralen authentieke luxe uit. Met een PVC liner krijgt je zwembad een strakkere en modernere uitstraling. Er bestaan nog heel wat andere afwerkingen, zoals bijvoorbeeld polyester, grote tegels, zichtbeton of mortex. Laat je ook in dit geval eerst goed informeren over de kosten van de afwerking, het onderhoud en de slijtage van de verschillende materialen, voordat je een keuze maakt waar je later misschien spijt van krijgt.

Heb je goed nagedacht en je keuze gemaakt? Leuk, laat het grote zwembadavontuur maar van start gaan! Dat begint bij het contacteren van de juiste mensen, zoals een professionele zwembadbouwer, een tuinarchitect en onderhoudsbedrijf. Check de WilliBiz-app voor de juiste contactgegevens.


 
 
 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2016 by De Makelaar Publications N.V.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
bottom of page