De Makelaar in gesprek met...
- woldevanderperry
- Mar 30, 2017
- 4 min read
De directie van Curcon, Marcelle Peelen en Kees van der Veen

Bouwen, het lijkt aan de lopende band te gebeuren op Curaçao. Er staat altijd wel iets in de steigers en we zien dagelijks bouwverkeer op de weg. Maar klopt dat inderdaad? Wordt er zoveel gebouwd op het eiland? Welke projecten zijn in trek en wat ligt stil? We vroegen het twee directieleden van Curcon: adjunct-directeur Marcelle Peelen en projectleider Kees van der Veen.
Politieke invloeden
“Er staan op dit moment veel projecten in de wacht, dat heeft met de politiek te maken”, valt Kees – van het type ‘recht voor z’n raap’ – met de deur in huis. “Als het rommelt in de politiek, merken wij dat. Dat is altijd zo geweest.” En Curcon kan het weten met al bijna 30 jaar bestaansrecht op het eiland. “Mensen zijn voorzichtiger als de politiek onstabiel is”, aldus Kees. Toch zijn er nog genoeg investeerders die wel durven, vult Marcelle aan. “En dat is maar goed ook. Het is belangrijk om vertrouwen te houden en te blijven investeren. Dat gebeurt ook wel, kijk maar naar de binnenstad bijvoorbeeld”, ligt Marcelle toe. De unanieme wens van de twee directieleden voor 2017 is rust in de politiek en een overheid die meedenkt met ondernemers.
De projecten
De core business van Curcon is het realiseren van grootschalige bouwprojecten op de ABC-eilanden. Bekende gebouwen en projecten als Klinika Capriles (long stay), het Palapa Resort bij Caracasbaai, het kantoor van de Koninklijke Marine op Parera, de vernieuwde Scharlookade, de renovatie van Mgr. Verriet Instituut, Aruba Bank op Aruba, de brandweerkazerne, verkeerstoren, het politiebureau en de supermarkt Van den Tweel op Bonaire zijn onder andere door Curcon gerealiseerd. Toch is er ook een duidelijke verschuiving te zien in het type projecten en neemt Curcon steeds vaker relatief kleinschalige projecten aan, zoals woningbouwprojecten. “Huizen van rond de 4 ton, maar soms ook klusjes van een paar duizend gulden.” Ook deze minder omvangrijke projecten tikken aan in de financiën en dragen het laatste jaar bij aan de omzet van het bouwbedrijf dat zich voorheen alleen richtte op omvangrijke bouwprojecten.

Risicobeheersing
Volgens Marcelle brengen deze kleinere projecten echter wel meer risico met zich mee. “Bij grote projecten die we binnenhalen middels een aanbesteding of die ons gegund worden, is het vrijwel zeker dat we betaald worden. Daar is een heel plan voor uitgestippeld. Het kan soms even duren, maar we krijgen over het algemeen altijd ons geld. Bij de kleinere projecten zijn daar meer risico’s aan verbonden.” En die risico’s zijn niet prettig voor een groot bedrijf als Curcon met zo’n 80 man op de loonlijst, een groot kantoorpand, werkterrein en dus hoge maandelijkse lasten. “Een groot bedrijf is leuk, maar brengt ook een hoop lasten met zich mee. Dat beseft niet iedereen.” Om risico’s te beperken checkt Curcon daarom regelmatig opdrachtgevers van kleinere projecten. “Door een bankgarantie als voorwaarde te stellen bijvoorbeeld”, vertelt Marcelle, die daaraan toevoegt dat niet alles te checken is en het soms ook op ervaring aankomt. “Onderbuikgevoel.”

De uitdaging: betaalbare kwaliteit
Het op de kop tikken van kwalitatieve en tegelijkertijd betaalbare materialen is één van de belangrijkste uitdagingen voor aannemer Curcon. “We importeren veel uit Nederland en maken ook veel zelf”, Kees wijst naar de timmerwerf achter het kantoor aan de Seru Loraweg. Nederland is volgens hem een stuk logischer dan Amerika, omdat de bouw op elkaar lijkt. “In Amerika wordt veel met hout gebouwd”, legt de ervaren projectleider uit. Ook de informatie over nieuwe technieken en materialen komt vaak uit Nederland. “Onze leveranciers houden ons op de hoogte wat er te krijgen is”, vertelt Kees, die benadrukt dat een goed netwerk belangrijk is. “Het gaat niet om wie je bent, maar wie je kent.”

Techniek en innovatie
Er is volgens Curcon weinig veranderd in bijna 30 jaar tijd als het gaat om materiaalgebruik en bouwtechniek op Curaçao. “De ruwbouw is eigenlijk bijna altijd hetzelfde. In de afwerking, zoals ramen en kozijnen, zijn wel trends en ontwikkelingen te zien”, aldus Kees. Er is één grote, positieve ontwikkeling in de bouwwereld waar Curcon wel gretig gebruik van maakt bij grote projecten: systeembekisting. Een favoriete methode van Kees, waarmee hij efficiënt te werk kan gaan. “Je kunt er heel snel mee bouwen. Je hoeft geen blokjes meer te stapelen.” Systeembekisting is bekisting die wordt opgebouwd uit geprefabriceerde herbruikbare elementen. Het frame en de panelen worden met behulp van bekistingssloten aan elkaar gekoppeld.
Concurrentie: het kaf en het koren
Volgens de twee directieleden zijn er op Curaçao maar enkele bouwbedrijven die alles netjes via de wet- en regelgeving doen, waaronder Curcon. “Dat betekent niet dat alle andere ondernemers het per definitie verkeerd doen, helemaal niet, maar er zijn wel ondernemers die (gedeeltelijk) ‘zwart’ werken en niet alle belastingen en sociale lasten afdragen. Daardoor kunnen ze een aanzienlijk lagere prijs bieden”, aldus Marcelle. Oneerlijke concurrentie dus eigenlijk. “En als ze vandaag omvallen, staan ze morgen weer op onder een nieuwe naam”, licht Kees toe. Marcelle adviseert bedrijven en particulieren die een betrouwbare aannemer zoeken dan ook om navraag te doen. “Het is een kleine moeite om in ieder geval bij de Kamer van Koophandel te checken of het bedrijf staat ingeschreven en men kan bijvoorbeeld ook als voorwaarde stellen dat een bedrijf aantoont sociale lasten en belasting te betalen”, vertelt Marcelle, die ook advocate is en dus goed op de hoogte is van wat wel of niet mag volgens de wet- en regelgeving. En niet onbelangrijk: “Kijk ook naar eerdere, afgeronde projecten. Wat heeft het bedrijf al gebouwd en hoe ziet dat eruit.”
Comentarios